Medailóny: Náhrdelníky so skrytým tajomstvomMedailóny: Náhrdelníky so skrytým tajomstvom

Pozrite sa s nami na fascinujúci svet medailónov.


Zlatý oválny otvárací medailón na retiazke

Čo vám napadne, keď počujete slovo "medailón"? Možno si predstavujete starobylý šperk, v ktorom sa ukrýva portrét niekoho blízkeho alebo rôzne záhadné symboly. Medailóny sú jedným z najzaujímavejších šperkov na svete, s bohatou históriou a nespočetnými príbehmi. V článku sa pozrieme na to, čo sú medailóny, ich rozdiel oproti prívesku, ich pôvod a zaujímavú históriu a opíšeme si niektoré klasické medailónikové prívesky. 

Oválny ozdobný otvárací medailón z bieleho zlata

Čo sú to medailóny?

Najčastejšie sa termínom medailón označuje oválny alebo kruhový prívesok s reliéfom alebo obrázkom. Nosí sa hlavne na retiazke, hoci sú známe aj medailóny v iných formách, napríklad ako slávny prsteňový medailón, ktorý nosila kráľovná Alžbeta I. (1533-1603).
Vnútri medailónu sa často nachádza priestor na vloženie fotografie, inej miniatúry, vláskov alebo osobného predmetu. Medailóny sú šperkom, ktorý nosíte blízko srdca, a preto sú často spojené s emocionálnym významom.


Rozdiel medzi medailónom a príveskom

Hoci medailóny a prívesky môžu byť veľmi podobné, existuje niekoľko dôležitých rozdielov.

Prívesok môže byť v podstate čokoľvek zavesené na retiazke. To znamená, že prívesky môžu mať všetky tvary, veľkosti a byť vyrobené z rôznych materiálov. Technicky vzaté, dokonca aj surferský náhrdelník zo žraločích zubov či malý krížik na krku sú náhrdelníkom s príveskom.

Zatiaľ čo všetky medailónové náhrdelníky sú prívesky, opak nie je pravdou. Je to z niekoľkých dôvodov. Medailón má, ako sme si už povedali, hlavne oválny alebo kruhový tvar. Častokrát je na ňom vytvorený reliéf nejakého symbolu, prípadne je otvárací a poskytuje priestor na uloženie osobných predmetov. Či už sú medailóny vyrobené zo zlata, platiny, striebra, alebo aj pokovované, ide o prívesok najvyššej kvality.  

Medailóny rôznych tvarov zo žltého a bieleho zlata


História medailónov

Medailóny majú starobylý pôvod, ktorý sa datuje už do staroveku. Ako názov naznačuje, prvé medailóny boli naozaj medailami, získanými za rôzne zásluhy, najmä na bojisku.

Prvé ozdobné medaily vyrobili Rimania, ktorí ich nosili ako amulety alebo na ochranu pred zlými silami. V stredoveku sa postupne stali obľúbenými šperkami, a to nielen ako náboženské symboly, ale aj ako miesta na uchovávanie portrétov milovaných osôb.

Počas renesancie a romantického obdobia sa stali obľúbenými šperkami pre romantikov a umelcov, ktorí nosili portréty svojich milovaných. Spomínaný prsteň kráľovnej Alžbety I. patrí k vôbec prvým medailónom obsahujúcim portrét.

Viktoriánska éra priniesla rozkvet medailónov zdobenými diamantmi, perlami a smaragdami. Vývoj fotografickej technológie v 19. storočí otvoril možnosť ukladať miniatúrne fotografie do medailónov, čím sa stali dôležitým rodinným dedičstvom. 


Srdiečkový zlatý medailón na retiazke

Klasické medailónikové prívesky

Klasické medailóny sú často okrúhle alebo oválne vyrobené z drahých kovov, ako je zlato alebo striebro. Môžu mať zdobenia, ako sú kvety, kríže, motýle, srdcia alebo iné symboly. 

Častokrát majú otvárateľné vnútro, ktoré ukrýva obrázok alebo malý predmet. Klasické medailóny bývajú zdobené filigránom, rytinami alebo smaltovaním, čím sa stávajú unikátnymi umeleckými dielami.

V súčasnosti sa medailóny stále nosia a sú veľmi obľúbenými doplnkami nielen ako nádherný šperk, ale aj ako symbol osobnej príslušnosti a emocionálnej hodnoty. Sú krásnym spôsobom, ako si uchovávať spomienky na blízkych ľudí, či už vo forme portrétu, vlasov alebo iného osobného predmetu. Každý medailón skrýva svoj vlastný príbeh a tajomstvá, čím zostáva jedným z najkrajších a najzaujímavejších šperkov na svete.


 Známe otváracie medailóny

Existuje množstvo historických otváracích medailónov, ktoré majú fascinujúce príbehy. Pozrime sa na niektoré z nich.
 

Šperk Márie Fitzhebertovej

Ide o medailón s diamantovou glazúrou s portrétom kráľa Juraja IV., keď bol ešte princom.

Oválny obal medailónu s portrétom je obklopený 18 ružovými diamantmi. Bol vytvorený na objednávku kráľom Jurajom IV. a daroval ho Márii Fitzherbertovej, rodenej Smythe, ktorú si údajne túžil, no nemohol vziať za ženu. V roku 2017 bol tento šperk vydražený za 341 000 libier.


Medailón kráľovnej Viktórie

Malý zlatý pamätný medailón s centrálnym oválnym ónyxom, čiernym na bielom, vsadeným do hladkého zlatého okraja. V strede sa nachádza krásna diamantová hviezda. Po obvode je modrý smaltovaný nápis „Die reine Seele schwingt sich auf zu Gott“, zhruba preložené ako „Čistá duša letí hore k Pánovi“. Otvára sa a odhaľuje vlasy na jednej strane a fotografiu princa Alberta na druhej strane, obe sú uložené pod sklíčkom.

Bol to jeden zo skupiny šperkov umiestnených v Albert Room na zámku Windsor po kráľovninej smrti v roku 1901. Bola to miestnosť, v ktorej princ Albert zomrel v roku 1861.

Kráľovná nechala pokyny s konkrétnym zoznamom osobných šperkov, ktoré nemajú byť odovzdané v rodine, ale majú byť uložené v spomínanej miestnosti.

Bola to práve kráľovná Viktória, ktorá úspešne zvýšila akceptáciu nosenia fotografických šperkov tým, že nosila, zbierala a vystavovala rôzne šperky s fotografiami jej zosnulého manžela, princa Alberta. Kráľovná prispela k tomu, že sa z otváracích medailónov stal módny doplnok, ktorý mnohí prijali, najskôr v Spojenom kráľovstve, a neskôr aj v zbytku Európy a v Severnej Amerike.


Medailóny počas vojny

Počas 1. svetovej vojny zvykli mladí vojaci v Európe obdarovať svojich blízkych medailónom s ich portrétom ešte predtým, ako boli vyslaní na front. Niektoré medailóny boli zlaté, iné strieborné, no keďže išlo mnohokrát o nemajetných mladíkov, našli sa aj menej vzácne kovy.

V Spojených štátoch zaznamenali prudký nárast dopytu po medailónových náhrdelníkoch práve vstupom USA do 1. svetovej vojny v roku 1917. Tieto náhrdelníky s medailónmi boli také populárne, že sa predávali na poštách, aby sa dali na mieste vsadiť fotografie a ľahko odoslať. Takéto šperky sa nazývali tzv. „Sweetheart jewelry“ (šperky miláčikov).

Medailónové náhrdelníky nosili ženy, ktoré zostali doma a dúfali v bezpečný návrat svojho milovaného. Nosili ich aj muži v boji ako pripomienku domova. Vojaci v boji nosili medailóny s obrázkami svojich manželiek, matiek a detí. Tieto upokojujúce obrázky boli ukryté v medailónových sponách, náramkoch, gombíkoch a v neposlednom rade náhrdelníkoch. Trend Sweetheart jewelry pochopiteľne pokračoval aj počas druhej svetovej vojny.

Po ukončení 2. svetovej vojny však tento trend opadol, aj z dôvodu vyjadrenia nádeje, že krviprelievanie prestalo, a tak takéto šperky už nebudú potrebné.


Otváracie medailóny v súčasnosti a trendy
 


V dnešnej dobe sú otváracie medailóny stále obľúbenými šperkmi, a to nielen pre ich estetickú hodnotu, ale aj pre sentimentalitu, ktorú prinášajú. Mnohí ich nosia, aby si tak uchovali vzácne chvíle alebo spomienky na blízkych ľudí.

Trendy v šperkárstve sa stále menia, no otváracie medailóny zostávajú aktuálne. Moderné varianty často spájajú tradičné remeselné techniky s inovatívnymi materiálmi. Zlaté a strieborné otváracie medailóny sú stále v móde, ale nájdete aj nové verzie vyrobené z rôznych kovov a zdobené drahými kameňmi.

Štvorcový zlatý medailón s nápisom „Mama“.


Ako medailóny nosiť

Ak chcete tieto trendy nasledovať, mali by ste vedieť aj, ako správne medailóny nosiť.

Pri kúpe medailónu sa retiazka zvyčajne kupuje samostatne. To vám dáva plnú kontrolu nad koncovým vzhľadom medailónu. Pre najuniverzálnejší štýl si kúpte viac ako jednu retiazku, aby ste svoj medailón mohli nosiť rôznymi spôsobmi. Medailóny sa zvyčajne nosia po jednom, ale vrstvený vzhľad sa stáva čoraz obľúbenejším. Jeden medailón zvoľte pre nadčasový a elegantný vzhľad.

Ak sa rozhodnete pre viac kúskov, môžete ich mať buď na jednej retiazke, alebo každý osobitne. Keď sú na tej istej retiazke viaceré medailóny, môže to vyzerať veľmi boho chic. Tento štýl sa hodí najmä k letným outfitom. Vrstvením niekoľkých príveskových retiazok dosiahnete ešte sviežejší a uvoľnenejší vzhľad. Je to dokonalý spôsob, ako zvýrazniť akýkoľvek jednoduchý outfit. Správne zvolené kombinácie retiazok a medailónov sa hodia ku každému štýlu, preto sa nebojte experimentovať, až kým nenájdete vhodné spojenie, v ktorom sa budete cítiť prirodzene očarujúco.

Otváracie medailóny sú viac než iba šperky – sú malými schránkami pre naše spomienky a príbehy. Ich univerzálna príťažlivosť spočíva v tom, že nás spájajú s minulosťou, a to je niečo, čo nevyjde nikdy z módy. Takže, ak vlastníte otvárací medailón, nezabudnite sa pozrieť do nových rodinných albumov, aby ste našli to najlepšie miesto pre vaše osobné poklady.


11.01.2024


Ďalšie články